Skapa din egen energi med våra helsvarta solcellspaneler
Hos oss hittar ni högkvalitativa monokristallina och polykristallina solceller från Nordmax. Monokristallina och polykristallina solcellspaneler skiljer sig lite i bland annat utseende, hårdhet och effekt. Vi rekommenderar att du väljer typ av solceller efter byggnadens och takets förutsättningar.
Monokristallina solceller är gjorda av kisel och att cellen är monokristallin syftar på att endast en sorts kiselkristall används. Detta gör att elektronerna kan röra sig snabbt och att cellerna genererar mer elektricitet på liten yta. Därför har monokristallina solceller högre verkningsgrad och kvalitet än de polykristallina cellerna. Solcellspanelerna har en helsvart design så att de smälter in på ditt hustak. Våra monokristallina solcellspaneler har dessutom PERC-teknik som ger hög effekt även vid sämre vinklar och när solen är i moln.
Böjbara solcellspaneler
I vårt sortiment finns också semiflexibla monokristallina solcellspaneler som du kan montera på platser som har annan form än ett traditionellt hustak. Våra böjbara solcellspaneler passar utmärkt på välvda ytor ifall du exempelvis vill installera solceller på din husbil, husvagn eller din båt.
De polykristallina solcellerna har något lägre effekt än monokristallina solceller. Skillnaden i effekt har dock minskat på senare år och idag har även polykristallina celler hög kvalité. Polykristallina- eller multikristallina celler som de också kallas består utav flera olika kiselkristaller som smälts samman för att tillverka solcellspanelerna. Våra polykristallina solcellspaneler är anpassade till skandinaviska förhållanden med härdat glas på ovansidan och silvereloxerad aluminium ram. Polykristallina solcellspaneler har en blå nyans och hos oss hittar du två varianter att välja mellan.
Är du osäker vilken sorts solceller du ska välja? Hör av dig så hjälper vi dig att hitta den lösning som passar din applikation bäst.
Nordmax Solcellspanel Monokristallin
Vår helsvarta solcellspanel från Nordmax med hög verkningsgrad. Panelerna är uppbyggda av monokristallina solceller, vilka är effektivare än polykristallina celler. Detta innebär att man får en högre effekt på mindre yta. Panelerna använder dessutom PERC-teknik som ger mer effekt i svagt solljus och sämre vinklar.Nordmax Solcellspanel Monokristallin Semiflexibel
Vår monokristallina, semiflexibla solcellspanel från Nordmax. Monokristallina solceller är materialet taget ifrån en mer renodlad kristall. Solcellssystem gjorda av monokristallin kan göras något mindre då effekten normalt sätt är högre. Baksidan i glasfiber ger en lättare och mjukare panel jämfört med aluminium baksida. Översta lagret är i UV-resistent ETFE material med en halkskyddad yta. Monokristallina solceller är svarta och mer homogena i utseendet.Vad är en solcellspanel?
Man kan beskriva solceller som ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar solljus till elektrisk ström. Försörjning av elkraft från solceller har flera användningsområden, där en av dem är energisystem i mindre skala. Solcellspaneler kan exempelvis användas för enskilda hushåll, men även storskaliga installationer. En solcellspanel kan även användas till att ladda batterier, mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer.Hur ser sollcellspanelernas historia ut i Sverige?
Solcellsmarknaden hade en stor frammarsch i Sverige 2018. Det installerades totalt 180 MW i landet vilket var en ökning med 78%. Det fanns totalt 411 MW solcellskapacitet installerat i Sverige vid slutet av 2018. Den markanta ökningen berodde till stor del av det ökade solcellsstödet som ökade med 20-30 procent, och dessutom blev det billigare att installera solcellspaneler. Under april 2019 sänkte regeringen solcellsstödet till 20 procent igen. Dessutom höjde de det totala stödet med 300 miljoner kronor jämfört med budgeten som lades hösten 2018.
Idag kan inte investeringsbidrag för solcellspaneler sökas, eftersom den ersattes 2021 av ett skattereduktionssystem som liknar RUT- och ROT-avdragen. 15 procent sattes den tidigare nämnda skattereduktionen och 50 procent för lagring av egenproducerad solenergi och laddpunkter för elfordon. Som mest kan man kan få 50 000kr per person och per år, och skattereduktionen för installation av solcellspaneler höjdes till 20% första januari 2023.