Välj valuta

EURO
DKK
SEK
NOK
GBP
USD

Language

Vinterdäck och dubbdäck - Vilka datum gäller för däckbyte 2022?


Se hela vårt sortiment av Vinterdäck >>

Till vår verkstad >>

Till startsidan >>


Vi bor i ett fantastiskt land, men det innebär även att det här med byte till vinterdäck ibland kan vara lite knepigt. Ibland kan temperaturen redan i september krypa ner till frostgrader i vissa delar av landet. Så vilka datum är det egentligen som gäller? Vi har samlat lite information som du behöver veta inför ditt byte till vinterdäck.


Datum & Vinterväglag

Det regelverk som vi följer är det som Transportstyrelsen satt upp för byte av sommardäck till vinterdäck/dubbdäck. Dock så är det inte alltid datum som styr utan väglaget och vädret där du kör med ditt fordon. Om vinterväglag infinner sig innan datum för vinterdäcksbyte så behöver vinterdäcken monteras på enligt lag. Vänta därfor inte för länge med att byta till vinterdäck, då detta kan få förödande konsekvenser vid eventuell halka och dåligt väglag.

Vinterdäck datum 2022

De datum som gäller för vinterdäck är att de sitter på senast 1 december 2022 till och med 31 mars 2023. Skulle det dock vara så att vinterväglag infinner sig innan eller efter dessa datum ska vinterdäcken monteras/fortsatt sitta på. 

Dubbdäck datum 2022

Om du väljer att köra på dubbdäck är det bra att veta att det inte är samma datum som gäller. Spannet för när du får använda dubbdäck är längre, detta på grund av att dubbdäcken bör "köras in" innan de når sin ultimata funktionsnivå. Därför får man enligt lag lov att sätta på dubbdäck redan den 1 oktober.

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars
Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april. 

Friktionsdäck eller Dubbdäck?

Det finns två olika typer av vinterdäck - Friktionsdäck samt Dubbdäck. Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar, därför kallas de även för dubbfria vinterdäck.

Dubbdäck passar bäst för dig som kör på vägar som är mer drabbade av is, oftast är detta på vägar som ligger utanför stadskärnor, vägar som inte plogas och saltas lika ofta som motorvägar och stadsvägar. Friktionsdäck däremot  är att föredra för dig som kör på vägar  där de ofta ligger snö och slask. Oftast gäller detta dig som kör mestadels stadskörning. 

Vad räknas egentligen som vinterväglag?

Vinterväglag räknas till is, snömodd, snö eller frost som kan uppkomma vid lite olika tidpunkter i vårt land. Eftersom vädret kan skilja sig rejält mellan Ystad i söder och Happaranda i norr  är det väldigt svårt att säga när detta ungefärligen brukar inträffa. Det bästa är helt enkelt att vara bra förberedd  när tiden börjar närma sig. 

När behöver jag byta ut mina gamla vinter/dubbdäck mot nya?

Bra att tänka på är att det  inte alltid är mönsterdjupet som avgör om dina vinterdäck är bra eller dåliga. Det har även med gummit att göra. För däck som har några år på nacken kan gummit ha blivit torrt, och därförger de dig ett sämre grepp vid halka och hastiga inbromsningar. Men enligt lag så ska mönsterdjupet på dina vinterdäck minst vara 3,0mm. Ett helt nytt däck har ca 8-9m.m mönsterdjup. Idag har många däck en så kallad slitageindikator som talar om för dig när det börjar närma sig lågt mönsterdjup och därmed är dags att införskaffa nya vinterdäck. Skulle du köra med däck som har för lågt mönsterdjup är risken att du tappar greppet när du kör vilket kan ha förödande konsekvenser för såväl dig som andra medtrafikanter. 


Är du osäker på om du behöver byta ut dina vinterdäck?

Kör förbi närmsta verkstad så kan de enkelt kika på dina däck och ge dig svar. Befinner du dig i Göteborgsområdet är du alltid välkommen till vår butik och verkstad på Norra Långebergsgatan 6. Vi guidar dig till rätt val av däck om det visar sig att dina vinterdäck är uttjänade! Kontakta vår däck- och fälgspecialist:
Niklas så svarar han på dina frågor!

Tel: 031 - 40 73 00
Mail: shop@th-pettersson.se